Sporten in groepsverband

Samen sporten, dat had ik veel eerder moeten doen!

25 oktober 2020
GezondheidLifestyle

Sporten is voor iedere leeftijdsgroep gezond. Of je nu 20 of 80 jaar bent, door sporten help je je gezondheid te verbeteren. Nu zal iemand van 20 jaar op een andere manier sporten dan een persoon van 80 jaar. Het belangrijkste is dat je in beweging bent.

Mensen die sporten zijn fitter en gezonder dan personen die niets doen. Door sporten verbeter je niet alleen het slapen, maar ook je energie. Mensen die meer bewegen en sporten zijn over het algemeen lichamelijk en mentaal fitter en verkleinen daardoor het krijgen van ziektes. Daarbij kun je denken aan hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Sporten en het bewegen zal de kwaliteit van het leven verbeteren. Het maakt in principe niet uit op welke leeftijd je ermee begint.

Te lang stil blijven zitten

Wanneer je stil zit, zullen je spieren niet bewegen. De metabole processen zullen dan niet zo verlopen als het hoort. Er zal weinig vet worden afgebroken. Wanneer er niet voldoende vetafbraak is, kan dat leiden tot gezondheidsrisico’s. Het is belangrijk, ook al heb je een zittend beroep dat je om het half uur opstaat en even rondstapt. Je spieren komen in beweging en dat is bijzonder goed voor het lichaam.

Je moet ook niet een hele dag stilzitten en dan ’s avonds even een half uur een lekkere wandeling maken. Zo werkt dat niet. Sporten kan daarbij helpen, maar dan moet je minimaal een uur per dag intensief in beweging zijn. Daarbij verklein je ook de kans op vroege sterfte.

Samen sporten

Wanneer je altijd alleen gaat sporten kan het voorkomen dat je gemakkelijk besluit om een keer over te slaan. Daarom is het beter om samen met iemand anders te sporten. Een sportmaat zal voor meer motivatie en plezier zorgen. Daardoor ga je gemakkelijker sporten dan wanneer je alleen gaat.

Het samen sporten heeft veel voordelen. Wanneer je samen gaat sporten zal de ander je vaak motiveren om toch mee te gaan. Het excuus om niet te gaan sporten schuif je dan eerder aan de kant dan wanneer je alleen naar bijvoorbeeld een sportschool gaat.

Doordat je met een ander gaat sporten blijf je consequenter gaan. Het is altijd veel moeilijker om een afspraak met een vriend af zeggen dan dat je dat met jezelf doet.

Door te sporten met een vriend of vriendin werk je samen aan een gezonde leefstijl. Omdat je elkaar ook goed kent, wil je niet voor elkaar onderdoen tijdens het sporten. Je haalt daardoor het beste bij je naar boven.

Tijdens het sporten kun je elkaars lichaamsgewicht gebruiken om te sporten. Er zijn voldoende oefeningen die je samen kunt uitvoeren. Vaak kun je daarbij heerlijk lachen, maar dat is alleen maar goed om de onderlinge band te versterken en de zin om te sporten verbeteren.

Door gebruik te maken van een sportschool kun je je laten begeleiden door een sportcoach. Hij of zij zal letten op je houding tijdens de oefeningen. Ook wordt erop gelet dat je geen te zware gewichten gebruikt. Je moet geen blessures oplopen tijdens het sporten