Hoe herken je een narcist en hoe ga je ermee om?

7 februari 2025
Gezondheid


Je denkt een normaal gesprek te voeren, maar voor je het weet, draait alles om de ander. Jouw gevoelens worden genegeerd, je woorden verdraaid en oprechte communicatie lijkt onmogelijk. Narcisme kan zich op verschillende manieren uiten, maar een ding hebben narcistische persoonlijkheden gemeen: ze laten anderen achter met twijfels, frustraties en een gevoel van machteloosheid.

Hoe herken je een narcist?

Niet iedereen met egoïstisch gedrag is een narcist. Toch zijn er een aantal duidelijke kenmerken die wijzen op narcistische trekken. “Een narcist ziet zichzelf als het middelpunt van de wereld en heeft weinig tot geen oog voor de emoties van anderen”, zegt Vera Franssen, narcisme-coach die slachtoffers begeleidt.

Typische kenmerken van narcisme zijn onder andere:

  • Een overdreven gevoel van eigen belangrijkheid
  • Gebrek aan empathie voor anderen
  • Manipulatief gedrag om controle te houden
  • Een enorme behoefte aan bewondering
  • Moeite met kritiek – zelfs op een constructieve manier

Volgens Franssen is het vooral de emotionele uitputting die slachtoffers ervaren, waardoor ze steeds meer aan zichzelf gaan twijfelen. “Ze kunnen eindeloos discussiëren over de kleinste dingen, net zolang tot jij denkt dat jij fout zit. Dit is een manier om de macht te behouden.”

Narcisten kunnen charmant en overtuigend overkomen, vooral in het begin. “In de eerste fase van een relatie laten ze hun beste kant zien. Complimenten, aandacht, het gevoel dat je speciaal bent. Maar zodra je emotioneel betrokken bent, verandert het spel. Dan begint de controle, de kritiek en de manipulatie,” zegt Franssen.

Communiceren met een narcist: kan dat?

Wie te maken heeft met een narcist – of dat nu een partner, collega of familielid is – merkt al snel dat normale communicatie bijna onmogelijk is. Discussies draaien uit op verwijten, verdraaide feiten en soms zelfs complete stiltes.

Volgens Franssen is het essentieel om niet mee te gaan in deze dynamiek. “Een narcist zoekt een reactie. Of dat nu boosheid, verdriet of verdediging is, het voedt hun spel. De beste manier om hierop te reageren is door kalm te blijven en je grenzen helder te stellen.”

In dit artikel over communiceren met een narcist staan concrete tips om met dit gedrag om te gaan, zoals:

  • Niet emotioneel reageren, maar feitelijk blijven
  • Grenzen stellen en deze consequent bewaken
  • Niet proberen een narcist te ‘overtuigen’ van jouw perspectief
  • Discussies niet langer maken dan nodig is
  • Contact beperken als de situatie uit de hand loopt

“Je kunt een narcist niet veranderen”, zegt Franssen. “Maar je kunt wel bepalen hoe jij reageert. Dat is de enige manier om zelf grip te houden op de situatie.”

Veel mensen blijven vastzitten in een relatie met een narcist omdat ze hopen op verandering. “Het is een cyclus van aantrekken en afstoten. Na een conflict volgt vaak een periode waarin de narcist zich weer charmant en liefdevol opstelt. Dit zorgt ervoor dat slachtoffers blijven, terwijl het patroon zich herhaalt,” legt Franssen uit.

Wanneer trekken aan de rem de enige optie is

Voor veel slachtoffers van narcistisch gedrag komt er een punt waarop ze beseffen dat blijven vechten zinloos is. De narcist verandert niet, en zijzelf raken steeds meer uitgeput. “De vraag is: hoe lang blijf je hopen dat het anders wordt?” zegt Franssen. “Soms is de enige gezonde keuze afstand nemen.”

Of het nu gaat om een relatie, een werkplek of een familieband: wie narcistisch gedrag herkent, heeft een keuze. Blijven worstelen, of loslaten en de regie over het eigen leven terugpakken.

Soms betekent dat afstand nemen, zelfs als dat moeilijk is. Maar uiteindelijk is mentale rust belangrijker dan een oneindige strijd met iemand die geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar gedrag.