Wanneer naar een podotherapeut?

27 juni 2023
GezondheidLifestyle

Heb jij regelmatig last van pijnlijke, branderige of vermoeide voeten? Dan ben je absoluut niet de enige. Heel veel mensen hebben hier namelijk last van. Soms is het heel duidelijk wat de oorzaak is. Denk bijvoorbeeld aan lang lopen of staan, of het dragen van schoenen die niet goed zitten. Met het nemen van rust en het dragen van de juiste schoenen is het probleem eenvoudig verholpen. Maar er kan ook een ander onderliggende oorzaak zijn. Medische aandoeningen als diabetes en reuma bijvoorbeeld. Maar ook vergroeiing in gewrichten, bulten op de voet en een verkeerde houding kunnen zorgen voor pijnlijke voeten. Voor dit soort ongemakken is het verstandig een podotherapeut te bezoeken.

Wat is podotherapie?

Podos is het Griekse woord voor voet en podotherapie betekent dus letterlijk voettherapie. Het is een wettelijk beschermd en erkend beroep en een podotherapeut heeft minimaal een vierjarige HBO-opleiding afgerond. Podotherapeuten richten zich vooral op het onderzoeken en behandelen van voetklachten die voortkomen uit onderliggende problemen. Je hebt voor het bezoek aan een podotherapeut geen verwijzing van je huisarts nodig. Wanneer je klachten hebt kan je dus zelf op zoek naar een therapeut bij jou in de buurt en een afspraak inplannen.

Het onderzoek

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van je klachten en de passende oplossingen wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan. Allereerst zal de podotherapeut een vraaggesprek met je inplannen. Hieruit zal duidelijk worden wat je klachten zijn, wat je leefpatroon is en wat mogelijke oorzaken zijn van de pijn aan je voeten. Ook zal er gekeken worden naar je lichaamshouding en de manier waarop je je spieren en gewrichten gebruikt. Vervolgens wordt er met behulp van verschillende apparaten een dieper onderzoek gedaan. Via scans en videoapparatuur kan de podotherapeut een goede diagnose stellen en op basis hiervan wordt er een behandelplan opgesteld. In sommige gevallen is een bewegingstherapie bestaande uit oefeningen voldoende, maar het zou ook kunnen dat er orthopedische hulpmiddelen worden voorgeschreven. Denk bijvoorbeeld aan steunzolen of speciaal op maat gemaakte schoenen.

Wordt podotherapie vergoed?

Podotherapie wordt in sommige gevallen vergoed vanuit de basisverzekering, maar alleen wanneer er een ernstige medische onderliggende oorzaak is, zoals diabetes. In alle andere gevallen is de kans groot dat de therapie (deels) wordt vergoed wanneer je een aanvullende verzekering hebt. Het is daarom verstandig om je polis te bekijken of contact op te nemen met je verzekeraar voordat je de podotherapeut bezoekt.