Wat kan er in een bokashi

Heb jij al een Bokashi in de keuken staan?

29 mei 2021
LifestyleWonen

Ik ben al tijden heel blij met mijn twee Bokashi-emmers. Het levert wat op en is ook gewoon erg handig in de keuken voor de opslag van groenafval. En een volle bak bevat een enorme hoeveelheid compact groenafval. En uiteindelijk meng ik de gefermenteerde inhoud van mijn Bokashi door de composthoop achter in de tuin.

Bokashi Keukenemmer startset

Starters-set met 2 emmers en Bokashi starter

Verkrijgbaar bij

bol.com (€95,00)

Nog even ter verduidelijking: Bokashi is het Japanse woord voor ‘gefermenteerd organish materiaal’. En fermenteren is eigenlijk verteren zonder zuurstof waarbij suikers en ander koolhydraten worden omgezet in voor planten bruikbare stoffen zoals vitamines, zuren en antioxidanten. In een Bokashi-emmer kun je al je organisch keukenafval kwijt (vlees, zuivel, gekookt eten, eierschalen …). Door dit steeds goed aan te stampen met actief gemaakte micro organismen in de vorm van een verrijkte gerstmix help je het fermentatie proces op gang.

Bokashi gebruiken in de tuin

Het ‘sap’ kun je gebruiken als een soort pokon of kunstmest. Het is best heftig dus je moet het wel flink verdunnen (1:100 of 1:200). Komt eigenlijk neer op een klein scheutje erbij in de gieter. 

De inhoud van de bokashi kun je het beste vermengen met een bestaande composthoop of ingraven in de grond. Het is geen compost die zomaar op de aarde of bij de planten kan. Het is alleen pas gefermenteerd en moet ook nog composteren voordat het voor planten echt bruikbaar is. 

Bokashi emmer(s) kopen.

Ik heb zelf toen een starter-set gekocht, met hierin twee emmers zodat je dus kunt afwisselen. En er zit ook altijd meteen een zak ferment bij. Dat was er alleen niet eentje die je in het zicht kan zetten (naar mijn smaak) maar hij staat bij mij toch in de trapkast.

Als die wel in het zicht staat dan zijn er nu ook hippere versies te krijgen. Deze zijn alleen in verhouding wel een stuk duurder.

Bokashi Keukenemmer startset

Starters-set met 2 emmers en Bokashi starter

Verkrijgbaar bij

bol.com (€95,00)
Skaza Bokashi Organko 2

In meerdere kleuren verkrijgbaar

Verkrijgbaar bij

bol.com (€86,74)
Compostbakset voor de keuken

2 emmers plus Bokashi-ferment.

Verkrijgbaar bij

waschbaer.nl (€79,95)
Thuiscomposter Bokashi Organko

2 compostemmers + startset, kleur olijf, maat 9.6L

Verkrijgbaar bij

bol.com (€139,00)

Zelf een Bokashi-emmer maken kan natuurlijk ook. Neem hiervoor een emmer met goed sluitende deksel. Onderaan de emmer moet een kraantje of dop zitten om het Bokashi-vloeistof af te tappen.