Vrouw in kerstoutfit

Heb jij je ‘lelijke’ kersttrui al?

13 november 2021
BeautyFashionLifestyle

De foute kersttrui is tegenwoordig weer helemaal hip. Ieder jaar, zo rond het eind van december, is het weer een strijd wie de leukste Ugly Christmas sweater op de kop heeft weten te tikken. Waar het vroeger nog ronduit gênant was om in je kersttrui aan te komen bij het kerstdiner, wordt de trui tegenwoordig met plezier door vele mensen gedragen. De foute kersttrui kan er tegenwoordig niet opvallend genoeg uitzien: kersttruien met slingers, knipperende lampjes of belletjes, niks is te gek.

Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Welke soorten kersttruien zijn er te koop? En waarom is het leuk om er een te dragen tijdens de kerstdagen?

JAP Foute kersttrui – Rudolf het rendier

Kerstcadeau volwassenen - Dames en heren - Kerst - 3XL - Rood

JAP Foute kersttrui – Christmas eve

Kerstcadeau volwassenen - Dames en heren

JAP Foute kersttrui – Christmas spirit

Kerstcadeau volwassenen - Dames en heren

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,95)

Geschiedenis van de Ugly Christmas Sweater

De oorsprong van de kersttrui ligt in de jaren vijftig. In die tijd was het traditie om met kerst een zelfgebreide trui cadeau te doen aan familieleden. De kersttruien die toen door grootmoeders, moeders en tantes werden gebreid, waren toen echter nog niet voorzien van opzichtige prints zoals we die nu kennen.

Pas in de jaren tachtig werden de breisels voorzien van tierelantijnen en verschillende kleurtjes. In 2001 herwon de foute kersttrui populariteit door de film Bridget Jones’s Dairy. Marc Darcy droeg in deze film een sweater met een grote afdruk van Rudolph erop. Sindsdien was de ‘lelijke’ kersttrui weer helemaal hot in onder andere de Verenigde Staten en Engeland.

Verschillende soorten foute kersttruien

De kersttrui is tegenwoordig al lang niet meer die saaie gebreide trui met een kerstachtig printje zoals vroeger. De kersttrui kan tegenwoordig niet opvallend genoeg zijn. Er zijn zelfs exemplaren verkrijgbaar met allerlei ornamenten, zoals kerstballen, slingers en belletjes. Ook is er de kersttrui met lampjes, waarmee je ook in het donker goed zult opvallen. Dan is er nog de kersttrui met geluid van een lachende kerstman of zelfs liedjes als Jingle Bells en Rudolph the Red-Nosed Reindeer.

Het is tegenwoordig een sport om de leukste, meest originele lelijke kersttrui van iedereen te dragen. Maar ook voor mensen voor wie dit extreme niet zo nodig is, zijn er genoeg leuke exemplaren van de foute kersttrui in de winkels te vinden. Als je creatief bent, kan je uiteraard ook je eigen exemplaar in elkaar zetten. Zo draag jij gegarandeerd een uniek exemplaar dit jaar!

Waarom een lelijke kersttrui dragen?

Je nette pak of chique jurk mag dit jaar tijdens de kerstdagen gerust in de kast blijven liggen en worden omgeruild voor je Ugly Christmas Sweater. De afgelopen jaren hebben uitgewezen dat de kerstrui niet zomaar een hype is die al gauw weer verdween, maar inmiddels is uitgegroeid tot een echte traditie.

Langzamerhand is de kerst niet meer compleet zonder de gebreide truien met opzichtige kerstboom of rendierenprint. De truien met vrolijke kleuren en prints dragen zeker bij aan de kerstvreugde en daarmee al reden genoeg om ze te dragen met kerst. Bovendien zit zo’n heerlijk warmte trui ook nog eens super comfortabel en zal je het niet snel koud krijgen met zo’n heerlijk warme trui.