Sterk lichaam, sterke geest: hoe krachttraining je geestelijke gezondheid kan verbeteren

19 juli 2023
Gezondheid

Geestelijke gezondheid is een cruciaal aspect van ons welzijn, maar wordt vaak over het hoofd gezien of gestigmatiseerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie krijgt één op de vier mensen in de wereld ooit te maken met psychische of neurologische aandoeningen. 

In Nederland laten de cijfers van het Trimbos zien dat bijna de helft van de volwassenen (48%) ooit met een psychische aandoening te maken krijgt. Daarbij lijken burn-out klachten onder medewerkers steeds verder te stijgen, en blijkt uit onderzoek dat op dit moment 1 op de 5 medewerkers tegen burn-out klachten aan zit. Dit verdient meer aandacht en daarom is het belangrijk om mentaal welzijn te bevorderen.

Geestelijke gezondheid en krachttraining

Heb je ooit overwogen hoe lichaamsbeweging je geestelijke gezondheid ten goede kan komen? Hoewel we ons vaak concentreren op de fysieke voordelen van lichaamsbeweging, is het belangrijk om ook de positieve invloed ervan op onze geestelijke gezondheid te erkennen.

In dit artikel spreek ik Sylvester van Bakkum, deskundige en eigenaar van Physicum Fysiotherapie & Personal Training Amsterdam. Hij legt uit waarom de oplossing tot het bevorderen van de mentale gezondheid begint bij preventie en de belangrijkste pijlers van hun studio in Amsterdam: krachttraining, voeding, slaap en plezier.

Bij krachttraining en personal training denkt men vaak aan de fysieke voordelen. Sommige mensen omschrijven het als een luxe, of denken dat het duur is. ‘En dat is jammer’, zegt Sylvester: ‘Krachttraining en de service die geleverd kan worden met personal training is ook ontzettend belangrijk voor de mentale gezondheid en kan als preventiemiddel zoveel breder ingezet worden’. 

Het is aangetoond dat lichaamsbeweging een aanzienlijke invloed heeft op het verminderen van angststoornissen en depressie. Regelmatige lichaamsbeweging maakt endorfine vrij, een natuurlijke oppepper voor de stemming. Daarbij helpt lichaamsbeweging ook om stress en spanning in het lichaam te verminderen. “Wanneer het stressniveau van iemand hoog is, dan is het extra belangrijk dat de training op een veilige, rustige manier wordt ingezet waardoor het lichaam niet overprikkeld wordt. De juiste begeleiding is daarin cruciaal”.

Voordelen van krachttraining

Krachttraining is een vorm van lichaamsbeweging waarbij gewichten of weerstand worden gebruikt om spieren op te bouwen en de algemene fysieke kracht te bevorderen. De voordelen gaan echter verder dan alleen fysieke verbeteringen. 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat krachttraining talrijke voordelen heeft voor de geestelijke gezondheid, waaronder vermindering van symptomen van angst en depressie, verbetering van het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, en bevordering van de kwaliteit van slaap. 

Door het lichaam fysiek uit te dagen en steeds sterker te maken, kan het ook zorgen voor mentale veerkracht en helpt het ontwikkelen van doorzettingsvermogen. Dit kan zich natuurlijk ook weer vertalen naar andere gebieden in het leven. Al met al kan het opnemen van krachttraining in een regelmatige routine een positief effect hebben op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Preventie van mentale klachten door krachttraining

Op dit moment ligt de nadruk voor mentale klachten vooral op de behandeling van symptomen. We weten dat de gezondheidszorg onder druk staat en dat de wachtlijsten voor mentale gezondheidszorg torenhoog zijn. 

Juist daarom is het zo belangrijk om ons meer te richten op de preventie van onze klachten. De combinatie van beweging, voeding, slaap en plezier zijn volgens Sylvester de formule die bijdraagt aan een verbeterde mentale gezondheid. ‘’Het is zo belangrijk dat mensen goed voor zichzelf leren zorgen. Niet alleen dat je begint met sporten,maar dat je begeleid wordt in een gezonde levensstijl die je voor de rest van je leven vast kunt houden. Waar je plezier aan beleeft en voldoening uithaalt’’. 

We zien gelukkig steeds meer dat personal training door een breder publiek wordt gekozen, maar toch is het zonde dat veel mensen dit nog als pure ‘luxe’ zien. Het kan namelijk zo veel mensen helpen. Het is een investering in de basis van een gezond leven. “In onze studio richten wij ons niet alleen op veilig en effectief bewegen, maar betekent een personal training programma dat je voor een volledige service kiest: we zorgen dat alle pijlers verbeteren waardoor we zeker zijn van resultaat’’. De studio richt zich op veilig en effectief bewegen, de juiste voeding geadviseerd door een diëtist, coaching op het gebied van slaapkwaliteit en de belangrijkste kernwaarde: plezier. ‘’Juist door het plezier, van zowel onze klanten als onze medewerkers, worden er duurzame resultaten geboekt. We vinden het belangrijk dat mensen graag bij ons op locatie zijn. Op een leuke en prettige manier leren we mensen een nieuwe gezonde levensstijl aan, die zij de rest van hun leven kunnen inzetten’’. Het zou prachtig zijn als er meer aandacht voor deze vorm van preventie komt, en deze manier van begeleiding voor een breder publiek toegankelijker zou worden.