Gewicht verliezen met hulp van een voedingsadviesbureau.

11 september 2023
Gezondheid

Iedereen weet dat gezond eten en voldoende beweging belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Toch heeft ruim de helft van alle Nederlanders last van overgewicht en bij 15 % is het zelfs zo ernstig dat er sprake is van obesitas. Verkeerde voeding en te weinig beweging zijn de grootste oorzaken van overgewicht en het kan erg moeilijk zijn om aangeleerde patronen te doorbreken. Daarom kan je voor hulp bij het afvallen het beste een diëtist raadplegen.

Bij een voedingsadviesbureau kan je terecht voor advies en begeleiding dat helemaal op jouw persoonlijke omstandigheden afgestemd. De diëtist zal samen met jou een haalbaar en realistisch plan maken om het gewenste doel te bereiken en je hierbij begeleiden.

Heb ik overgewicht?

Door op een weegschaal te gaan staan kan je zelf natuurlijk je gewicht meten. Toch zegt dat getalletje maar weinig over hoe gezond of ongezond je bent. Dat hangt namelijk van veel meer factoren af. Dingen als je lengte, leeftijd en lichaamsbouw spelen daar namelijk ook een grote rol bij. Een diëtist gaat daarom altijd uit van je BMI (Body Mass Index). Het is een internationaal gebruikte maat die aantoont of jouw gewicht gezond is in verhouding tot je lengte.

Een volwassene tot 69 jaar heeft een gezond gewicht bij een BMI tussen de 18.5 en 25. Bij een BMI hoger dan 30 is er sprake van ernstig overgewicht.

Naast je BMI zegt ook je taille-omtrek veel over de gezondheid van je gewicht. Je taille is namelijk de plek waar vet zich het snelste ophoopt. Je kan je taille opmeten met behulp van een meetlint. Plaats het lint rond het smalste deel van je taille en lees de omtrek af. Een gezonde omtrek voor vrouwen ligt onder de 88 cm en bij mannen onder de 102 cm.

De juiste voeding

Wanneer je kilo’s wilt kwijtraken is het belangrijk om gezond en uitgebalanceerd te eten. Maar wat dat precies inhoudt is ook weer voor ieder mens verschillend. Een diëtist bij een voedingsadviesbureau zal samen met jou kijken naar zaken als je leefpatroon, je huidige dieet en je streefgewicht en op basis daarvan een plan van aanpak opstellen. Zo zullen er wat voorbeeldmenu’s gemaakt worden waarbij rekening wordt gehouden met de behoefte van jouw lichaam. Iemand met een fysiek zware baan heeft bijvoorbeeld meer calorieën nodig dan iemand die op kantoor werkt. Ook houdt de diëtist er rekening mee dat het plan van aanpak realistisch en haalbaar is blijft. Snel veel kilo’s afvallen resulteert namelijk bijna altijd in een jojo-effect. Het is veel gezonder om het in kleine stapjes te doen.
Het kan moeilijk zijn om oude gewoontes te doorbreken, maar de diëtist zal je hier zo goed mogelijk bij coachen.

Wat zijn de risico’s van overgewicht?

Dat je kleding niet meer past en onvrede met je uiterlijk zijn erg vervelende bijkomstigheden van overgewicht, maar veel ernstiger zijn de onderliggende gezondheidsrisico’s die op de loer liggen. Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld aanzienlijk meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsklachten en een verhoogde bloeddruk. Maar ook de kans op psychische klachten zoals depressies en stress is een stuk hoger.

Reden genoeg om jouw leefstijl eens goed onder de loep te nemen en een bezoek te brengen aan een voedingsadviesbureau!