thuiswerken achter laptop

Het belang van gezond thuiswerken

19 oktober 2020
GezondheidWonen

De overheid roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, om de reisbewegingen en het contact met mensen te verminderen. De hoop is corona zo onder controle te krijgen. Als je niet gewend bent om thuis te werken, kan dat een grote uitdaging zijn. Zeker als je partner en kinderen ook thuis moeten blijven van werk en school. Het kan dan lastig zijn om rustig en geconcentreerd te werken.

Daarnaast is het de vraag op welke plek in huis je het beste kunt werken. Om rustig te kunnen werken is het belangrijk dat de plek waar je thuiswerkt opgeruimd is. Dat geeft rust in je hoofd. Het kan ook meewerken om een koptelefoon op te zetten, zodat je minder last hebt van geluiden van buitenaf. Zeker als er gezinsleden thuis zijn, is dat waarschijnlijk fijn werken en kan het voorkomen dat je afgeleid wordt tijdens het thuiswerken. Je wil toch gewoon productie leveren en je werk af hebben aan het eind van de dag. 

Waar moet je op letten bij thuiswerken?

Het is belangrijk om regelmatig op te staan en even de benen te strekken en een korte pauze te houden. Uren achter elkaar achter je computer zitten werken is slecht voor je gezondheid, maar ook voor je productiviteit. Sta daarom regelmatig op, strek je benen en drink een glas water of eet wat fruit. Voldoende water drinken en gezonde voeding helpt je je productiviteit op peil te houden.

Je kunt met je kinderen afspreken dat je in de pauze aangesproken mag worden, maar dat je niet gestoord wil worden op de momenten dat je aan het werk bent. Als ze online les hebben, kunnen ze gewoon op hun eigen kamer blijven tijdens de lessen. Indien dat niet het geval is, kun je ze een werkje laten doen waar ze mee bezig zijn. Geef ze bijvoorbeeld wat knutselwerk, een puzzel of vraag ze een mooie tekening te maken voor opa en oma. 

Het is mooi als je een ruimte hebt, waar je je af kan zonderen tijdens het werk. Doe de deur dan achter je dicht en eventueel op slot. Voor je gezondheid is het ook erg belangrijk dat je een goede zithouding hebt. Een ergonomische bureaustoel die in hoogte verstelbaar is, is een must als je er uren op zit. Het kan veel gezondheidsklachten voorkomen. De hoogte van de bureaustoel moet aan de hoogte van de tafel aangepast zijn. Je moet je schouders rustig naar beneden kunnen laten hangen. Als je merkt dat je je schouders automatisch omhoog trekt, is stoel waarschijnlijk te laag. Dit kan veel gezondheidsproblemen opleveren.

Je werkgever is overigens verplicht je de juiste faciliteiten voor thuiswerken aan te bieden. Je kunt dus gerust om een goede bureaustoel vragen als de stoel die je gebruikt niet optimaal is. Let er zelf ook op dat je een goede zithouding aanneemt. Ga niet onderuit gezakt zitten, hoewel dat af en toe wel eens lekker kan zijn. Neem een rechte, actieve zithouding aan. Dat is veel beter voor je gezondheid.