Start je dag gezond: Tips voor een voedzaam ontbijt

5 januari 2023
GezondheidLifestyle

Gezond ontbijten is belangrijk voor het begin van een gezonde en productieve dag. Het helpt om energie te geven, concentratie te verbeteren en ons te voorzien van de voedingsstoffen die we nodig hebben voor de dag. Helaas is ontbijten vaak een gemiste maaltijd, of mensen nemen iets ongezonds om snel even iets te eten. In dit artikel geven we je tips en recepten voor een gezond ontbijt.

Wat is een gezond ontbijt?

Een gezond ontbijt moet voedingsstoffen bevatten zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Eiwitten helpen om ons vol te houden tot de lunch, vezels ondersteunen een gezonde darmflora en vitamines en mineralen zijn belangrijk voor onze algehele gezondheid. Voorbeelden van een gezond ontbijt zijn:

 • Een volkoren boterham met een ei, avocado en tomaat
 • Havermout met melk, banaan en noten
 • Yoghurt met granola en fruit
 • Een smoothie met groene groenten, fruit en eiwitpoeder
Ontbijt je fit – Jutta Koehler

Starten met de vijf elementen voeding

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,85)
All-day breakfast

Het allerlekkerste ontbijt- en brunchboek

Hoe je gezonde ontbijt gewoonten kunt ontwikkelen

Het ontwikkelen van gezonde ontbijt gewoonten begint met een goede planning. Je kunt bijvoorbeeld de avond van tevoren alvast een ontbijtje klaarmaken of kiezen voor een ontbijt waar je snel mee klaar bent. Verder is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam, als je niet zo’n honger hebt ’s morgens, eet dan iets kleins.

Hoe je gezonde ontbijt gewoonten kunt onderhouden

 • Maak het jezelf gemakkelijk door ontbijt ingrediënten in huis te halen
 • Experimenteer met verschillende ontbijt opties om te ontdekken wat je lekker vindt
 • Maak ontbijt een prioriteit, zet het in je agenda
 • Probeer ontbijt samen te eten met gezinsleden of vrienden, zo wordt het een sociaal moment en zal je minder snel overslaan

Gezonde ontbijt recepten

Hier zijn enkele voorbeelden van gezonde ontbijt recepten die je kunt proberen:

 • Overnight oats: Meng havermout, yoghurt, melk, fruit naar keuze en eventueel noten of zaden. Laat het afgedekt een nacht in de koelkast staan en je hebt een snel en gezond ontbijt klaar voor de volgende dag.
 • Quinoa ontbijtsalade: Kook quinoa volgens de verpakking, voeg hierna tomaat, komkommer, avocado, feta en een dressing naar keuze toe. Dit geeft een gezonde en volwaardige start van de dag.
 • Baked eggs in avocado: Snij een avocado in twee en verwijder de pit. Leg in elke helft een ei en bak in de oven op 180 graden voor ongeveer 15 minuten. Dit geeft een lekkere en gezonde start van de dag.

Een gezond ontbijt is belangrijk voor een gezonde en productieve dag. Door te kiezen voor een ontbijt met genoeg eiwitten, vezels, vitamines en mineralen, kun je je energiepeil op peil houden tot de lunch. Door gezonde ontbijt gewoonten te ontwikkelen en te onderhouden, kun je je lichaam en geest de juiste voedingsstoffen geven en een gezonde levensstijl aanhouden.

Probeer de recepten die we hier hebben gegeven en experimenteer met je eigen favoriete ingrediënten. Hiermee kun je een gezonde start van de dag maken en genieten van een gezond en lekker ontbijt.