Het leven oppakken na kanker: deze tips kunnen je helpen

21 februari 2023
GezondheidLifestyle

Je leven verandert in een klap, je wereld stort in en je weet niet meer waar je moet beginnen. Je krijgt kanker. Gelukkig zijn er door de jaren heen genoeg mogelijkheden bedacht om de kanker tegen te gaan en je leven weer opnieuw op te pakken. Toch is het voor veel mensen lastig om na zo’n heftig traject jezelf weer te herpakken. We hebben hieronder een paar tips voor je neergezet die je hopelijk kunnen helpen zo snel mogelijk weer boven op te komen.

Werk

Kanker en werk is iets waar veel mensen aan denken, en dan vooral het werk dat ze vaak mislopen tijdens de behandelingen. De behandelingen kunnen namelijk zoveel impact hebben, dat je helaas voor een tijdje zou moeten stoppen met werken. Toch is het belangrijk om na je behandelingen je werk weer op te pakken. Re-integratie na kanker is in dat geval heel erg belangrijk voor zowel jezelf als voor de werkgever. Het is van belang om met je werkgever te bespreken hoe en wat te doen met het werk, tijdens en na je behandelingen. Dit zodat je zo snel mogelijk weer deels zou kunnen werken. Werken na je behandeling zorgt namelijk voor afleiding en sociale contacten die je helpen je leven weer op te pakken.

Sporten 

Het is belangrijk om weer wat meer vertrouwen te krijgen in je lichaam na de vele behandelingen. Niet alleen je vertrouwen is weggegaan, maar ook je spierkracht is een stuk minder geworden. Hierom wordt sporten vaak aangeraden. Om je kracht weer op te pakken is sporten de beste oplossing gecombineerd met een goede voeding. Het beste is dan nog om het samen met een vriend te doen. Op deze manier kunnen jullie elkaar blijven motiveren.

Sociale contacten

Iets wat natuurlijk voor de hand liggend is, is het opbouwen van je sociale contacten. Iets wat gelukkig in de meeste gevallen niet heel erg is verwaterd, in de tijd dat je streed voor kanker. Vaak hebben je vrienden en familie je zeker een hart onder de riem gestoken. Toch gaat het oppakken van je leven helaas toch met veel ups en downs na je behandelingen. Je gaat ervan uit dat alles weer wordt zoals het was, maar helaas is dat vaak niet het geval. Daarom zijn je sociale contacten erg belangrijk. Je vrienden, familie en collega’s kunnen je steunen in de tijd dat je het even nodig hebt. Je kan door deze contacten ook veel afleiding zoeken als je leven niet gaat hoe je had gewild dat het ging, na je behandelingen voor kanker.