Mentaal gevangen in het web van de narcist

28 maart 2023
Gezondheid

Ben je wel eens in een situatie geweest waarin je geconfronteerd werd met iemand die altijd het middelpunt van de aandacht moest zijn en zichzelf als het belangrijkste persoon in de wereld beschouwde? Misschien was het een vriend, familielid of zelfs een romantische partner. Als je het gevoel hebt gehad dat deze persoon nooit naar je luisterde en alleen maar over zichzelf praatte, dan is de kans groot dat je te maken hebt gehad met een narcist.

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door een overmatige interesse in zichzelf en een gebrek aan empathie voor anderen. Mensen met deze stoornis hebben vaak een verstoord zelfbeeld en kunnen niet goed omgaan met kritiek. Omgaan met narcisme kan erg uitdagend zijn, vooral als je je niet bewust bent van de kenmerken van een narcist. Op de lange termijn kan dit een enorme invloed hebben op je humeur en emotionele gemoedstoestand.

Gaslighting: hoe het je gemoedstoestand beïnvloed

Gaslighting is een manipulatietechniek die vaak wordt gebruikt door narcisten om controle over hun slachtoffers te krijgen en hen aan zichzelf te laten twijfelen. Dit proces kan geleidelijk plaatsvinden en kan soms moeilijk te herkennen zijn. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van deze techniek en de tekenen ervan te herkennen, zodat je jezelf kunt beschermen tegen de schadelijke gevolgen ervan. 
Vind hier meer informatie over gaslighting van narcisme coach Vera Franssen.

Het omgaan met een narcist kan leiden tot een aantal negatieve emoties en gevoelens bij het slachtoffer. Dit kan variëren van irritatie en frustratie tot aan depressie en angst.  Een narcist kan je met tegenstrijdige informatie en gedragingen achterlaten, waardoor je je vaak verward en onzeker voelt over je eigen gedachten en gevoelens.