Iedere cultuur heeft zo zijn eigen manier van met de dood omgaan en bij het uitvoeren van een uitvaart. Het is mooi om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier met het rouwproces omgaat, het is namelijk voor iedereen erg moeilijk. Je hebt als voorbeeld een Surinaamse uitvaart, deze verschilt nog al met een Nederlandse uitvaart. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over een Surinaamse uitvaart.
Voorbereiding
Het begint allemaal al bij de voorbereiding van een Surinaamse uitvaart. Wanneer iemand overleden is, kunnen gelijk de voorbereidingen gaan beginnen. Dit wordt gedaan door een zogenoemde ‘wake’, waarbij ze de persoon opbaren en vervolgens samenkomen. Dit is niet heel eventjes, dit proces kan enkele dagen duren. Als je langsgaat, dan denk je misschien wat zeg je als iemand overleden is? Het is vooral steun betuigen wat je dezer dagen doet.
Rituelen
Tijdens deze net beschreven wake, worden er allemaal rituelen uitgevoerd. Er wordt veel gezongen en gebeden.
Uitvaartdienst
De uitvaartdienst zelf kan allerlei vormen aannemen, tijdens de uitvaartdienst komen heel veel mensen, familie, vrienden en kennissen bij elkaar om elkaar de steun te betuigen en respect te tonen voor de persoon die overleden is. Respect is een heel belangrijk aspect die wordt gekoesterd na de dood van een Surinaams persoon.
Begrafenis
Als laatste heb je dan natuurlijk ook nog de begrafenis zelf, tijdens een Surinaamse begrafenis is het niet gek om veel muziek te horen waarbij gezongen wordt. Ze vinden het belangrijk om het leven van de overleden persoon te vieren, daarom dat je hier vaak ook vrolijke muziek ziet, in plaats van droevige muziek waar iedereen erg verdrietig van kan worden. Het is een positieve manier van afscheid nemen van een persoon, wat kan helpen bij het makkelijker maken van het rouwproces.
Een Surinaamse uitvaart bestaat uit zoveel dingen die anders zijn ten opzichte van een Nederlandse uitvaart. Bij Surinaamse mensen begint de voorbereiding al vanaf het punt dat een persoon is overleden, diegene wordt opgebaard en vervolgens wordt de wake in gang gezet. Hierbij komen allemaal dierbare mensen langs die afscheid kunnen nemen van de persoon, dit kan enkele dagen duren. Tijdens de wake zullen er ook rituelen worden uitgevoerd, denk bijvoorbeeld aan bidden en aan zingen. Bij de uitvaartdienst staat respect centraal, terwijl bij de begrafenis juist het leven van de overleden persoon gevierd wordt met vrolijke muziek.