Wel of niet een broodbakmachine kopen?

16 december 2022
GezondheidLifestyle

Ik wil al heel lang een broodbakmachine kopen maar ben zo bang dat ik hem maar een paar keer ga gebruiken en hij achterin een keukenkastje beland. Om me te helpen kiezen of en welke broodbakmachine te nemen heb ik het op een rijtje gezet.

Voordelen

Een van de voordelen van het gebruik van een broodbakmachine is dat het deeg automatisch wordt gekneed en gebakken, zodat je zelf weinig hoeft te doen. Dit maakt het bakken van brood gemakkelijker en minder tijdrovend, vooral voor mensen die weinig ervaring hebben met het maken van brood. Bovendien kun je met een broodbakmachine verschillende soorten brood maken, van witbrood tot volkorenbrood en zelfs glutenvrij brood.

Een ander voordeel van broodbakmachines is dat ze meestal voorzien zijn van verschillende programma’s en instellingen, zodat je het bakproces naar wens kunt aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kortere of langere rijs- en baktijd, afhankelijk van hoe donker je het brood wilt hebben. Ook kun je ervoor kiezen om het brood in een andere vorm te bakken, bijvoorbeeld als een ronde bol of een lange vloer.

Nadelen

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het gebruik van een broodbakmachine. Ten eerste zijn ze over het algemeen wat duurder dan handmatig kneden en bakken van brood. Dit kan een belemmering zijn voor sommige mensen die op een beperkt budget moeten leven. Bovendien is het bakken van brood in een broodbakmachine minder flexibel dan wanneer je het deeg zelf kneedt en bakt. Je hebt bijvoorbeeld minder controle over de consistentie van het deeg en het eindresultaat kan soms wat minder goed zijn dan wanneer je het brood zelf maakt.

Ondanks deze nadelen, zijn broodbakmachines voor veel mensen een uitkomst omdat ze het bakproces gemakkelijker en sneller maken. Als je overweegt om een broodbakmachine aan te schaffen, is het verstandig om verschillende modellen te vergelijken en de voor- en nadelen af te wegen voordat je een aankoop doet. Zo kun je er zeker van zijn dat je een broodbakmachine kiest die bij je past en die je veel plezier zult opleveren.

Kosten per brood

Er zijn drie dingen die de kosten van een een brood uit een broodbakmachine bepalen: De ingrediënten, elektriciteit en de prijs van de broodbakmachine. Doordat de eerste twee flink duurder geworden zijn ga je toch al snel naar de twee euro per brood. Dus wel wat goedkoper, maar het verschilt ook niet heel erg veel.

Misschien dat af en toe zelf een brood maken in de oven voor mij voor nu nog steeds de beste optie is. Wil je toch die ervaring (en heerlijke geur in huis) van zelf broodbakken, dan is onderstaande machine degene die mijn schoonouders hebben (en die zijn er heel blij mee):

Broodbackmachine Inventum BM55

800 gram - 12 programma's - Zwart