Zelf simpele witte broodjes maken

2 april 2022
Lifestyle

Het lijkt een hele uitdaging: Zelf je eigen brood bakken. Maar met een beetje oefenen valt dit reuze mee. Zeker als je begint met simpele (harde) witte bolletjes. Je bent wel even wat tijd kwijt want bijna al het brood moet twee keer een uur rijzen. Maar daar hoef je natuurlijk niet naast te blijven zitten.

Ik heb geen broodbakmachine en ook geen kneedmachine. Maar voor deze simpele broodjes is dat ook helemaal niet nodig. 

Dit heb je nodig:

  • 500 gram bloem (goede gewone bloem, anders patentbloem)
  • 10 gram gist (instant)
  • 10 gram zout
  • 25 gram boter 
  • 300 ml water (op kamertemperatuur)

En zo ga je te werk:

Doe 3/4 van het water bij de andere ingrediënten in een kom en roer met een pollepel alles goed door elkaar totdat roeren niet meer gaat. 

Doe dan de rest van het water erbij. Je kan nog even doorroeren maar nu wordt het tijd om je handen te gebruiken. 

Kneed het deeg 10 minuten, of tot het deeg zacht en elastisch is.  

Veeg de kom schoon en vet hem in met een beetje olie. Maak van het deeg een bol en leg het in de kom. Theedoek erover en een uur laten rijzen (of tot dat het twee keer zo groot is).

Strooi wat bloem op je werkblad (im mijn geval gewoon mijn aanrecht) en druk voorzichtig het lucht uit het deeg. En verdeel het deeg in kleine gelijk van grote stukken. Ik vind kleine bolletjes lekker dus maak ik er meestal meer dan 20. Maar voor gewone afmetingen verdeel je het in 12 stukken.

Maak van deze stukken mooie bolletjes (voorzichtig vormen, niet opnieuw gaan kneden)

Leg alle deegballetjes op een bakplaat met bakpapier. En laat weer rijzen afgedekt met de theedoek. Na een uur of als ze twee keer zo groot geworden zijn kunnen ze de oven in.

Snij de broodjes voordat ze de oven in gaan nog even in zodat ze mooi breken aan de bovenkant (een kruis werkt vaak het best)

Oven op 220 graden (bij mij werkt iets hoger beter, maar dat zal aan mijn oven liggen). En dan zijn ze na  15 tot 20 minuten klaar. Als je klopt op de onderkant van een broodje en het klinkt hol dan zijn ze gaar.

Tip: Zet voor het verwarmen van de oven de braadslede onderin de oven en giet hierin zodra het deeg de oven in gaat wat warm water. Door de stoom krijg je extra knapperige bolletjes!