Pathologische leugenaars: Hoe herken je ze en hoe ga je ermee om?

5 februari 2023
Gezondheid

Heb je ooit te maken gehad met iemand die altijd leugentjes verkondigt, ongeacht hoe onbelangrijk of absurd de situatie ook is? Dan heb je misschien te maken gehad met een pathologische leugenaar.

Maar wat is een pathologische leugenaar precies? Het is iemand die een aangeboren neiging heeft om te liegen, zelfs als het niet nodig is. Dit gedrag is vaak ingebed in hun persoonlijkheid en kan moeilijk te veranderen zijn.

Pathologische leugenaars kunnen zich bevinden in elke kring van het leven, van vrienden en familie tot zakenrelaties en zelfs politieke leiders. Het is belangrijk om op te merken dat dit niet hetzelfde is als het regelmatig vertellen van leugens of het verbergen van de waarheid – pathologische leugenaars hebben een constante behoefte om te liegen en bedriegen.

Hoe herken je een pathologische leugenaar? Hier zijn enkele signalen om op te letten:

  • Consistent onjuiste verklaringen: Pathologische leugenaars blijven onjuiste verklaringen doen, zelfs als ze bewezen zijn als leugens.
  • Tegenstrijdige verklaringen: Ze geven vaak tegenstrijdige verklaringen en bewegen heen en weer tussen verhalen.
  • Gebrek aan emotie: Terwijl ze liegen, laten pathologische leugenaars vaak een gebrek aan emotie zien, alsof het vertellen van leugens voor hen heel normaal is.
  • Vermijden van oogcontact: Pathologische leugenaars vermijden vaak oogcontact als ze liegen, omdat ze zich bewust zijn van hun leugens.

Wat je vaak ziet is dat pathologische leugenaars ook trekken van narcisme vertonen. Omgaan met een narcist is niet makkelijk. Het is belangrijk om te beseffen dat deze twee aandoeningen elkaar kunnen versterken en dat iemand die lijdt aan pathologische leugenaars ook symptomen van narcisme kunnen vertonen.

Als je vermoedt dat je partner zowel narcistisch als een pathologische leugenaar is, kan het moeilijk en uitputtend zijn om in een dergelijke relatie te zijn.

Stel duidelijke grenzen voor hoe je behandeld wilt worden en weiger elke vorm van emotionele of fysieke mishandeling. Laat je partner weten dat zijn of haar gedrag niet geaccepteerd wordt en dat er consequenties zijn voor overtreding van deze grenzen.

Als de relatie ongezond en destructief is, is het misschien beter om de relatie te beëindigen.