Slapen op kussen

Ik slaap lekkerder op een kussen van Kapok

7 januari 2021
GezondheidLifestyleWonen

Wat is kapok?

Als je een kussen hebt dat met kapok gevuld is, dan is het voorzien van een vulling van erg zachte kapokvezels. Die vezels worden gevormd op een tropisch soort boom, de zogeheten kapokboom. Deze boom is vooral te vinden in Zuid-Afrika en Centraal-Afrika, maar ook in het westen van Afrika en het Caraïbisch gebied.

Het leent zich uitstekend voor gebruik in kussens, vanwege de hoge ventilatiegraad en de wijze waarop het vocht kan opnemen. Niet zo vreemd dus, dat het ook wordt gebruikt voor het maken van kleding.

iSleep Kapok Hoofdkussen
Mijn favoriet

100% Kapok (1100 gram) - 60x70 cm

Eigenschappen kapok

Een echt groot voordeel dat het heeft is, dat het zelfreinigend is. Je hoeft het kussen dus niet te wassen. Deze eigenschap maakt het kussen ook direct geschikt voor een grote doelgroep.

Herken jij je in in één van de onderstaande situaties, dan is het dé oplossing voor jou:

  • Je transpireert enorm: het is dan geschikt vanwege de verkoelende werking en het afgeven van het transpiratievocht aan de lucht.
  • Jij hebt oog voor het milieu en arbeidsomstandigheden: doordat het een volledig natuurlijk materiaal is, dat ook nog eens geteeld wordt op een milieuvriendelijke manier, draag jij bij aan het behoud van milieu en werkomstandigheden.
  • Je hebt last van een allergie voor huisstofmijt: huisstofmijten houden niet van de vulling dus hier zal jij dan ook geen last van hebben.

Nadelen van een kussen met kapok

Zoals elke vulling heeft ook Kapok zo zijn nadelen. Het neemt wat sneller in volume af, dus moet misschien na een tijdje bijgevuld worden. En je kunt kapok niet wassen, maar omdat kapok hypoallergeen is dit over het algemeen niet zo een probleem.

Gebruiksvriendelijk

Doordat je het niet zelf hoeft te wassen, net als bij een wollen vulling, is het onderhoudsvriendelijk en eenvoudig in gebruik. 

De eigenschap van het afvoeren van het vocht, bij nachtelijk transpireren, is met recht bijzonder te noemen. Synthetische- en schuimkussens voeren het vocht namelijk minder goed af.

Niet iedereen heeft bij de aanschaf echter dezelfde favoriet, als het gaat om de dikte. De keuze is niet alleen afhankelijk van jouw voorkeur op dat vlak, maar ook van de manier waarop jij slaapt. 

Slaap jij op je rug, dan is een dunne versie een goede keuze. Ben jij echter een zijslaper, dan mag het wel iets dikker zijn. Hierdoor worden jouw schouder en nek goed ondersteund. Een inhoud van latex, ondersteunt vrijwel alle lighoudingen. Nadeel daarvan is echter de lange gewenningsperiode. 

Het is wel goed om ook even stil te staan, bij het matras dat jij gebruikt. Is dat van zichzelf wat zachter, dan kan een iets hardere versie alsnog goed zijn. Heb je echter een stevig matras in gebruik, dan is de zachtere uitvoering een goede combinatie met jouw matras. 

Voor welk type jij ook kiest, het staat vast dat jij kiest voor een verkoelende versie, met heel veel positieve eigenschappen. Er rest jou niets anders, dan te genieten van een koele nachtrust.

Ik heb zelf de tweede hieronder (die van iSleep) en die bevalt prima! Maar ook wel benieuwd om eens die boekweit versie te proberen, maar dat klinkt niet lekker zacht.

HEMA Hoofdkussen – Kapok

Medium Stevig - Rug- En Zijslaper

Verkrijgbaar bij

hema.nl (€29,00)
iSleep Kapok Hoofdkussen
Mijn favoriet

100% Kapok (1100 gram) - 60x70 cm

Troonz® Spello Kapok Hoofdkussen

Verkoelend Hoofdkussen Nekklachten – Ergonomisch Kussen 60 x 70 cm - Gratis draagtas

Verkrijgbaar bij

bol.com (€48,95)
TREETS kussen Kussen Boekweit
Alternatief voor kapok (is nog koeler)

Verkrijgbaar bij

bol.com (€37,60)