Matcha thee

Groene thee op zijn japans: Matcha

11 oktober 2021
GezondheidLifestyle

Het is algemeen bekend dat groene thee super gezond is. Maar wist je ook dat Matcha thee nog eens 10x gezonder is dan groene thee. Althans in 1 kopje Matcha thee zitten 10x meer antioxidanten dan in een ‘gewoon’ kopje groene thee. 

Dit komt vooral door hoe Matcha geproduceerd wordt, want de basis voor groene thee en Matcha thee is hetzelfde:  Groene thee blaadjes. Alleen worden deze thee blaadjes vermalen tot poeder ipv dat je ze laat trekken in heet water. Doordat het poeder is lost het helemaal op in het warme water en krijg je dus ook veel meer van de gezonde stoffen binnen.

Hoe zet je een kopje Matcha thee?

Het lijkt ingewikkelder dan je denkt. Komt ook omdat er in veel voorbeelden een traditionele Japanse thee ceremonie rituelen gevolgd worden. Dit is uiteraard niet nodig, maar helpt wel bij om je kopje Matcha tot een echt rustpunt te maken. 

Matcha maken is niets anders dan het opkloppen van de groene thee poeder met warm water. Maak je het voor het eerst dan is het handig om een Matcha pakket te kopen. Meestal zit hierin meteen ook een mooie Matcha Chawan, maar een gewoon kommetje werkt ook prima. Belangrijkste is toch wel de Chasen, oftewel de bamboeklopper.  En om de groene thee in het kommetje te doen gebruikt je officieel een Chashaku, een van bamboe gemaakt lepeltje.

 1. Gebruik water van 80 graden (dus geen kokend water).
 2. Doe een beetje in het kommetje zodat die opwarmt. Droog de kom daarna af (hoeft niet perse, maar het is traditie).
 3. Schep ongeveer 2 gram Matcha in het kommetje
 4. De volgende stap kan op meerdere manieren: Eerst een klein beetje (koud) water toevoegen en voormengen of direct het hete water toevoegen (ongeveer 80 ml, maar dit even uitproberen wat je zelf het lekkerst vind.
 5. Mix dan met de bamboeklopper in een zigzag beweging (in de vorm van een ‘W’) tot er een kleine schuimlaag ontstaat.

De Matcha thee is nu klaar om te drinken. Het is misschien even wennen in het begin aan de wat bittere smaak maar dit ga je al snel waarderen. Misschien wel verstandig om te beginnen met kleine slokjes.  

Voordelen van Matcha thee op een rijtje:

 • Verhoogt het concentratievermogen
 • Bevat een boel antioxidanten
 • Goed voor je botten
 • Beschermt de lever
 • Stabiele bloedsuikerspiegel
 • Geeft energie
 • Stimuleert de stofwisseling (goed voor de lijn)

Waar te koop?

Matcha is tegenwoordig op best veel plaatsen te koop. Veel natuurwinkels verkopen het (zoals Holland & Barret) en online zijn er ook steeds meer in Matcha thee gespecialiseerde verkopers.

Matcha thee – 90 Gram

Biologisch | Gratis Verzending | Hoogste Kwaliteit Groene Thee Poeder

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,45)
Japanse Matcha thee set Negai

Matcha drinken zoals het hoort - Cadeau tip 2023! - ✓Kom ✓Matcha borstel ✓Matcha houder ✓Matcha Lepel - Ø13 cm | H7 cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€37,50)