Ventilator in donkere kamer

Goed voorbereid de zomer in: Hoe hou je je huis koel

12 juni 2020
GezondheidWonen

De meeste Nederlanders zijn dol op de zomer! Maar het warme zomerweer heeft ook zo zijn nadelen. De hitte blijft vaak in huis hangen, dit zorgt voor een hoop ongemak. Zwoele nachten zonder verkoeling kunnen mensen gemakkelijk uit de slaap houden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om toch voor de benodigde verkoeling te zorgen. Dit draagt ongetwijfeld bij aan een betere nachtrust. Zorg voor de nodige koeling in de zomer door gebruik te maken van deze handige tips. Zorg er voor dat je overdag lekker kunt genieten van het warme weer, en ’s nachts weer lekker koel slaapt.

Zorg voor een goede ventilatie!

Vaak hebben we de nijging om de deur en ramen open te zetten, zelfs als het warm is. Bij warmte buiten zorgt dit er juist voor dat het binnen warmer wordt. Ventilatie is belangrijk maar maak hierbij gebruik van een professionele ventilator, bij voorkeur een stille ventilator. Professionele ventilatie hoeft niet veel geld te kosten en is het geld zeker waard. Het is belangrijk om te kunnen genieten van frisse lucht tijdens het slapen. Een stille ventilator zorgt er voor dat iedereen rustig kans slapen, zonder zich te irriteren aan het geluid. Mocht je echt niet kunnen slapen ’s nachts, zet dan gewoon het raam open (mits veilig mogelijk)!

Gebruik een goede airco

Tegenwoordig zijn er duizenden verschillende soorten airco’s te koop. Het grote aanbod van airco’s zorgt ervoor dat er voor ieder budget eentje te koop is. Een betrouwbaar en goede variant hoeft zeker niet duur te zijn. Let bij het aanschaffen van de airco wel goed op het bijbehorende energiemerk. Een A-merk airco is het beste voor het milieu en bespaard een hoop geld in elektriciteitskosten. Het optimale klimaat in huis krijg je door het combineren van een goede ventilatie en airco. Let goed of een mobiele of vaste airco het meest geschikt is.

Let op deze handige tips!

Let goed op de volgende dingen om het extra koel in huis te houden…

  • De gordijnen overdag dicht doen bij hitte, dit voorkomt dat de zon de ruimte snel verwarmd.
  • Wanneer het ’s avonds afgekoeld is, mogen ramen en deuren best worden geopend. Wanneer het hard waait buiten en koel is, zorgt dit snel voor verkoeling.
  • Het plaatsen van een hor in de deur of raam, dit voorkomt dat insecten binnen kunnen komen.
  • Let daarbij nog op apparatuur die veel warmte geeft, zoals ouderwetse computers of printers.
  • Het plaatsen van een luifel is ook een goede optie maar is niet de goedkoopste optie.
  • Zorg in ieder geval voor goede ventilatie en een (mobiele) airco tegen de hitte!