De kunst van het genieten: 5 manieren om meer plezier te halen uit je dagelijks leven

4 januari 2024
LifestyleWonen

De tijd vliegt vaak aan ons voorbij en we vergeten vaak om stil te staan bij de kleine dingen in ons leven die ons echt gelukkig maken. Sta dit nieuwe jaar eens stil bij de activiteiten die je echt plezier en voldoening geven. Meer genieten? In deze blog delen we vijf eenvoudige en waardevolle tips om in het dagelijks leven nog meer te genieten!

Tip 1: Reserveer meer tijd voor jezelf

Een goede manier om meer plezier in het dagelijks leven te creëren, is iets meer tijd voor jezelf nemen. Ruimte creëren in je agenda om te ontspannen, je hobby’s uit te oefenen of juist even helemaal niets te doen: het is níet egoïstisch maar juist een mooi geschenk voor jezelf en de mensen om je heen. Wie meer tijd voor zichzelf neemt, is namelijk gelukkiger, energieker en daar profiteert ook je omgeving van mee!

Tip 2: Ga wat vaker de natuur in!

Wie veel binnen zit zal ongetwijfeld een kleine drempel moeten nemen; maar dit wordt écht het jaar om meer naar buiten te gaan. De natuur heeft een ontspannend effect en buiten zijn is bewezen positief voor je welzijn. Ga wat vaker wandelen of boek een korte vakantie in eigen land en ontdek dat de Nederlandse natuur mooier is dan je denkt! Een kort verblijf in een natuurhuisje in Nederland doet wonderen voor je gemoedstoestand en hoeft niet al te duur te zijn. Kies voor een plek waar je volledig kunt ontspannen, te midden van een bos of bijvoorbeeld een strand. De frisse lucht en groene omgeving zullen je zeker goed doen!

Tip 3: Omring jezelf met vrienden en familie

Onze familie en vrienden zijn ons kostbaarste bezit: neem ze niet voor lief. Omring jezelf vaker met de mensen waar je van houdt en neem bewust de tijd voor ze. Een gezellig etentje, een dagje uit of gewoon lekker thuis een film kijken. De alledaagse momenten delen met de mensen van wie je houdt, zorgen ervoor dat je nóg meer geniet.

Tip 4: Ga eens buiten die comfortzone

Om meer plezier uit het dagelijks leven te halen, is het belangrijk om af en toe je grenzen iets te verleggen en nieuwe dingen te proberen. Probeer bijvoorbeeld iedere maand iets nieuws te proberen, hoe klein ook. Stel jezelf uitdagende sportdoelen, kies een uitje dat je nog niet eerder beleefde of proef een nieuw gerecht. Van jezelf uitdagen en nieuwe ervaringen opdoen wordt een mens gelukkig!

Tip 5: Count your blessings 

Misschien wel de belangrijkste tip om meer plezier uit het dagelijks leven te halen: beseffen waar je dankbaar voor mag zijn. Vaak vergeten we ‘hoe goed’ we het eigenlijk hebben. Neem daarom regelmatig de tijd om stil te staan bij alle goede dingen in je leven. Schrijf ze bijvoorbeeld op in een dankbaarheidsdagboek of deel ze met je partner voor het slapen gaan. Door meer aandacht te hebben voor de positieve dingen in je leven, zul je zien dat je meer voldoening haalt uit het dagelijks leven.

Er zijn dus vele relatief eenvoudige manieren om in het dagelijks leven iets meer te genieten. Neem de tijd voor jezelf en dierbare anderen, ga vaker de natuur in, verleg soms je grenzen en vergeet vooral niet dankbaar te zijn voor wat je hebt!