Hoe kies je de perfecte boomstamtafel voor buiten

31 maart 2023
Wonen

Een boomstamtafel is een prachtige, natuurlijke toevoeging aan je buitenruimte, en biedt een ideale plek om te genieten van een maaltijd, gezellig samen te zijn of gewoon te ontspannen in de buitenlucht. Voordat je een boomstamtafel aanschaft, is het belangrijk om goed na te denken over je wensen, de ruimte waarin de tafel komt te staan en het soort hout dat je kiest. In dit artikel bespreken we drie belangrijke aspecten die je helpen bij het maken van de juiste keuze voor een boomstamtafel buiten: de beschikbare ruimte, het materiaal en de afwerking.

Beschikbare ruimte en formaat

Een van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een boomstamtafel, is de beschikbare ruimte op je terras, veranda of in je tuin. Boomstamtafels zijn er in verschillende formaten en vormen. Denk bijvoorbeeld aan rechthoekige boomstamtafeltafels, ronde boomstamtafels en ovale boomstamtafels met een diameter van 120 tot 180 cm. Overweeg welke vorm het beste past bij de indeling van jouw buitenruimte en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om comfortabel rond de tafel te kunnen zitten en bewegen.

Het kiezen van het juiste materiaal

De keuze van het houtsoort voor jouw nieuwe boomstamtafel van Voordeeltafels is van groot belang, omdat dit de uitstraling, duurzaamheid en het onderhoud van de tafel beïnvloedt. Enkele populaire houtsoorten voor buitentafels zijn:

  • Teakhout: bekend om zijn weerbestendigheid en duurzaamheid, maar ook om zijn warme uitstraling en natuurlijke vergrijzing.
  • Eikenhout: een sterk en duurzaam materiaal met een karakteristieke uitstraling, dat goed bestand is tegen de elementen.
  • Douglas: een duurzaam en betaalbaar alternatief voor eikenhout, met een warme roodachtige tint en een fijne nerf.
  • Steigerhout: een voordelige en milieuvriendelijke keuze, die vaak wordt gebruikt voor het maken van robuuste, industriële meubels.

Houd bij het kiezen van het houtsoort rekening met de weersomstandigheden in jouw regio en de hoeveelheid tijd die je in de onderhoud van jouw tafel wilt steken. Sommige houtsoorten, zoals teak en eiken vereisen meer onderhoud om hun functionaliteit en schoonheid te behouden dan andere houtsoorten.

Afwerking en onderhoud

De afwerking van je boomstamtafel bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook de mate van bescherming tegen weersinvloeden en het vereiste onderhoud. Hoewel boomstamtafels van nature robuust, massief en weerbestendig zijn, kan extra bescherming en onderhoud de levensduur van je tafel met een aantal jaar verlengen.