De gevaren van alcohol in mondwater

21 augustus 2023
Gezondheid

Enige tijd geleden bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat stevige drinkers meer kans hebben op mond- en keelkanker. Vervolgens kwam ook mondwater in het beklaagdenbankje terecht. Of mondwater nu wel of niet de kans op kanker vergroot, bleek niet zo eenduidig vast te stellen.

Voorheen juichten tandartsen het gebruik van een mondspoelmiddel na het tanden poetsen aan. Daardoor ging het gebruik van mondwater voor steeds meer mensen bij de dagelijkse mondhygiëne horen. Nadat de onderzoeksresultaten een mogelijk verband aangaven tussen mondwater en mond- en keelkanker, werden zij hierin uiteraard een stuk terughoudender.

De voor- en nadelen van mondwater

Met een mondspoeling bereik je ook de plekken waar de tandenborstel niet bijkomt. Juist daar kunnen schadelijke bacteriën verstopt zitten, die door de mondspoeling bestreden en weggespoeld worden. Daarnaast zorgen de prikkelende bestanddelen voor een schoon en fris gevoel.

De terughoudendheid van tandartsen om mondspoeling aan te raden, wordt uitsluitend verklaard doordat mondwater traditioneel alcohol bevat. Hoewel de wetenschap (nog) geen uitsluitsel geeft over het verband tussen mondwater en mondkanker, heeft mondwater met alcohol nog wel meer nadelen:

  • Alcohol verstoort het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Op de lange termijn werk dat juist in het voordeel van de schadelijke bacteriën en dat komt je gebit en de zachte mondweefsels zeker niet ten goede.
  • Dan is er nog de uitdrogende werking van alcohol, die het natuurlijke evenwicht in de mondholte nog eens extra aantast.

Ook al krijg je misschien niet direct mondkanker van je dagelijkse mondspoeling, de nadelen van mondwater met alcohol wegen niet op tegen de voordelen. Een goed mondwater bevat dan ook geen alcohol. Ook antiseptische middelen als triclosan en chloorhexidine verstoren de mondflora. Deze mogen dan ook alleen worden gebruikt bij ernstige tandvleesontstekingen en zeker niet dagelijks. 

Er zijn tal van formules, die effectief zijn zonder de toevoeging van alcohol of andere antiseptische middelen. Deze mondwaters zijn niet alleen veiliger, maar ook op de langere termijn beter voor je mondgezondheid. Dat bevordert het behoud van je gebit en zorgt voor gezond tandvlees en een frisse adem. 

Mondspoelmiddel zonder alcohol

1. JuliBrite Mondwater
De unieke formule van actieve zuurstof, gegenereerd door honing, en zink bestrijden de schadelijke bacteriën effectief maar zonder nare gevolgen voor de nuttige microben. Het lichaamseigen enzym hyaluronan verzorgt de zachte weefsels in je mond door de ontstekingsremmende en anti-oxiderende werking. De natuurlijke zoetstof xylitol heeft vele voordelen voor de mond. Het maakt het tandglazuur gladder, verlaagt de zuurgraad in de mond en stimuleert de speekselklieren.

2. RyttPro Mondwater 
De krachtige formule van RyttPro mondwater is een uitgekiende combinatie van gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC). Gestabiliseerde chlorine dioxide, al decennia lang in gebruik voor drinkwaterzuivering, en CPC bestrijden de schadelijke bacteriën maar laten de nuttige ongemoeid. Gestabiliseerde chlorine dioxide heeft nog een tweede functie: het neutraliseert de stinkende zwavelgassen die de schadelijke bacteriën uitscheiden.

3. OzoSwish Mondwater
De formule van OzoSwish Mondwater is gebaseerd op kokosolie en geactiveerde koolstof. Deze natuurlijke middelen pakken de schadelijke bacteriën effectief, maar veilig aan. Zowel kokosolie als geactiveerde koolstof helpen daarnaast mee om je tanden wit te houden. De zachte weefsels in de mond worden verzorgd en gehydrateerd door de kokosolie, ondersteund door plantaardige glycerine en aloë vera.

4. Oxyfresh Lemon Mint Mondwater
Oxyfresh Mondwater is gebaseerd op de gepatenteerde actieve zuurstofformule Oxygene. Deze schakelt zowel de schadelijke bacteriën uit als hun stinkende zwavelachtige gassen. Die zijn verantwoordelijk voor een slechte adem, zodat deze mondspoeling je adem direct verfrist. Het toegevoegde zink is eveneens effectief tegen schadelijke bacteriën. Je tandvlees en de zachte mondweefsels worden verzorgd door aloë vera. Xylitol geeft niet alleen een lekkere smaak, het stimuleert ook de aanmaak van speeksel.

5. OraRelieve Mondwater
OraRelieve mondwater is specifiek bedoeld voor mensen met droge mondklachten of gevoelige mondweefsels. Maar ook als je daar geen last van hebt, is het een effectief maar mild mondwater voor iedere dag. De actieve formule is gebaseerd op natuurlijke melk-enzymen die reinigen, verzorgen en hydrateren. Xylitol heeft vele voordelen voor het gebit en de mondgezondheid en geeft ook een lekkere frisse smaak.

Tot slot
De bovenstaande mondwaters vormen een veilig alternatief voor mondwaters met alcohol en andere nare chemicaliën. Hiermee kun je zonder problemen na het tanden poetsen je mond nog eens extra reinigen en verfrissen. Je kunt ze bestellen bij de Mondzorgzaak.