Zo plan je een dagje varen door Amsterdam

10 februari 2023
Lifestyle

Varen in Amsterdam is een absolute must-do! De beroemde grachtengordel staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en biedt een prachtig uitzicht voor zowel toeristen als dagjesmensen. De beste manier om de stad te ontdekken is direct vanaf de grachten. Huur dus een boot en vaar op eigen tempo over de Amsterdamse grachten. Wij delen 5 tips voor als je een dagje gaat varen in Amsterdam. Zo weet je zeker dat je het meeste uit je dag haalt.

Kies de juiste sloepverhuur

Huur een sloep bij van een ervaren sloepverhuur Amsterdam, zoals Canal Motorboats. Zij zijn de oudste sloepverhuur van de stad en bieden de mogelijkheid om zelf te varen zonder vaarbewijs. Je krijgt een privé boot mee voor jou en jouw gezelschap. Zo kan je zelf je eigen route en tempo bepalen en het is ook nog eens heel leuk om te ervaren.

Ken de vaarregels

De grachten in Amsterdam kunnen erg druk zijn, daarom is het belangrijk om de vaarregels goed te kennen. Weet wat de verkeersborden betekenen en hoe je veilig kunt varen. Lees vooraf de vaarregels en stel vragen aan de sloep verhuurder als je niet weet wat iets betekent. Zo moet je bijvoorbeeld grotere schepen altijd voor laten en aan de rechterkant van de grachten varen. Let ook goed op waar je mag aanmeren en welke grachten eenrichtingsverkeer zijn.

Plan een leuke route

Amsterdam is groot en biedt veel prachtige plekken om te bezoeken. Plan van tevoren welke route je wilt varen, of je nu een historische, groene of toeristische route wilt. Er is voor ieder wat wils. In het centrum van Amsterdam zijn er veel mooie grachten waar je doorheen kunt varen. Zoals de Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht en de Amstel. 

Neem een aantal dingen mee

Neem vooral lekkere hapjes en drankjes mee voor tijdens het varen. Dat maakt het varen nog leuker! Veel verhuurboten hebben genoeg opbergruimte aan boord en anders kan je ook een koelbox meenemen. Let wel op dat de bestuurder nuchter moet blijven. Spreek dus vooraf af wie de Bob is. Vergeet ook niet om je warm te kleden. Het kan op het water iets frisser zijn. Schijnt de zon? Neem dan zonnebrandcrème en een pet of hoed mee.