Verschillende soorten whisky: Blended, Malt en Bourbon

12 juni 2022
Lifestyle

Whisky moet je leren drinken. En daarbij helpt het ook als je weet wat je drinkt. Whisky is een gedistilleerde drank die grotendeels uit drie ingrediënten bestaat: graan, gist en water. Het wordt geproduceerd uit een gegist graanbeslag (eigenlijk een soort bier) dat vervolgens wordt gerijpt op houten vaten. De smaak is afhankelijk van het soort granen, het type vaten en de manier van rijpen. Aan de kleur kun je vaak de leeftijd zien, hoe donkerder hoe ouder de whisky, maar ook het soort vat heeft hier invloed op. 

Blended Whisky

De meeste whisky die je tegenkomt is blended (gemixed). Dit mixen of samenstellen van verschillende soorten whisky is begonnen rond 1860 in Schotland.  Door de combinatie van verschillende uitgesproken ‘karakters’ te combineren kon er een zachtere en meer gebalanceerde drank gemaakt worden. Een blended whisky kan uit tientallen verschillende soorten en types samengesteld worden. De kunst is de eigenschappen van elk ingrediënt zo harmonieus mogelijk in de uiteindelijke blend uit te laten komen. Naar gelang het resultaat dat men bereiken wil en de prijs categorie bevat een blend meer of minder jongere / oudere malt whisky’s.

Single Malt Whisky

Deze whisky is dan afkomstig van één distilleerderij en heeft vaak een heel duidelijk en eigen smaak. Vooral binnen de Schotse whiskey’s is er veel verschil in smaak. Liggen de vaten jarenlang aan de kust dan proef je dit terug in deze ziltige whisky’s. Ook kan er gestookt worden met turf wat later ook heel duidelijk te proeven (en te ruiken) is. Wanneer iemand een ‘Scotch’ besteld  dan bedoelen ze hiermee een Schotse single malt whisky.

Bourbon

Bourbon is een Amerikaanse whisky soort. Het wordt gestookt van minimaal 51% mais, aangevuld met andere granen. Straight bourbon moet minimaal twee jaar rijpen en er mogen geen kleurstoffen of andere dranken aan toegevoegd worden. De naam komt van Bourbon County in Kentucky. Hier kwamen in de 18e eeuw veel Ierse en Schotse immigranten terecht met passie en kennis van het whisky brouwen.

Binnen de Bourbons zijn er ook weer heel veel varianten, dus voor ieder wat wils. Echte kenners hebben het dan over verschillende smaakprofielen (en proeven of ruiken dan vaak hinten van sinaasappel, chocolade, honing, rozijnen en hazelnoten).

Nog iets handigs om te weten is dat er op veel Bourbon flessen het alcoholpercentage staat aangegeven in proof. Deel de proof door twee dan heb je het alcoholpercentage.

Koop / Cadeau tip

Whisky is zo een oude drank en komt in zoveel variaties dat er al vele boeken mee gevuld zijn. Echt een aanrader voor iedere whiskyliefhebber het boek “Wat je als whiskyliefhebber moet weten” van Hans Offringa. Duidelijk, helder en fijn geschreven boek met alles wat je moet weten over whisky. En gezien de prijs ook ideaal om cadeau te doen.

Wat je als whiskyliefhebber moet weten

350 essentiële feiten, tips en whiskywetenswaardigheden

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,99)

Hoe proef je whisky?

Het proeven van whisky begint met het waarnemen van de kleur en helderheid van de drank. Houd het glas tegen een heldere achtergrond en observeer de tinten, variërend van licht goud tot diep amber. Dit kan je een indicatie geven van de rijping en het type vat waarin de whisky is gerijpt. Neem vervolgens de tijd om de aroma’s te ontdekken. Breng het glas voorzichtig naar je neus en ruik rustig en diep. Let op de verschillende geuren, zoals fruitige tonen, kruidige aroma’s, hints van vanille, rook of eikenhout. Neem even pauze tussen het ruiken van verschillende whisky’s om je neus te resetten.

Daarna is het tijd om te proeven. Neem een kleine slok whisky en laat deze even rondwalsen in je mond om alle smaken te verkennen. Merk op hoe de smaken zich ontvouwen en veranderen. Let op de zoetheid, bitterheid, kruidigheid, fruitige of rokerige tonen. Probeer ook de textuur van de whisky te evalueren, zoals de dikte en olieachtigheid op je tong. Slik de whisky langzaam door en let op de nasmaak die achterblijft. Een goede whisky heeft een lange, aangename afdronk met complexe smaken die zich blijven ontwikkelen. Het is belangrijk om elke whisky op zijn eigen merites te beoordelen en je persoonlijke voorkeuren te ontdekken. Proef verschillende soorten whisky, experimenteer met het toevoegen van een paar druppels water om de smaken te openen en geniet van deze prachtige drank in al zijn glorie.

Verder lezen (en kijken)