Op zoek naar een nieuw dekbed

9 februari 2023
LifestyleWonen

Mijn dekbed is al tijden aan vervanging toe. En dat is zone want een goed dekbed kan echt helpen bij een goede nachtrust. Ik stel het steeds uit omdat ik niet precies weet wat voor soort dekbed voor mij fijn is. Er zijn namelijk een heleboel soorten dekbedden (verschillende materialen, diktes, lagen). Ik heb het hieronder even op een rijtje gezet. Met helemaal onderaan het dekbed dat ik uiteindelijk gekocht heb.

Wol dekbedden

Wol dekbedden zijn gemaakt van natuurlijke wolvezels en zijn bekend om hun temperatuurregulerende eigenschappen. Ze houden je warm wanneer het koud is en koel wanneer het warm is, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die snel transpireren of het snel warm hebben ’s nachts.

Dons dekbedden

Dons dekbedden zijn gemaakt van de veren van eenden of ganzen en zijn bekend om hun isolatie- en warmte-eigenschappen. Ze zijn licht van gewicht en bieden een goede ventilatie, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die snel warm worden ’s nachts.

Synthetische dekbedden

Meestal de goedkoopste optie. Synthetische dekbedden zijn gemaakt van kunststoffen zoals polyester en zijn bekend om hun duurzaamheid en budgetvriendelijkheid. Ze zijn hypo-allergeen en gemakkelijk te onderhouden, maar kunnen minder ademend zijn dan natuurlijke materialen. Meestal komt ook deze in een vier-seizoenen variant met twee los van elkaar te gebruiken lagen.

Microvezel dekbedden 

Microvezel dekbedden zijn gemaakt van zeer fijne synthetische vezels en zijn bekend om hun zachtheid en comfort. Ze zijn ook hypoallergeen en gemakkelijk te onderhouden, maar kunnen minder ademend zijn dan natuurlijke materialen.

Kamelenhaar dekbedden

De hype van dit moment: Kamelenhaar dekbedden zijn gemaakt van de haren van kamelen en zijn bekend om hun temperatuurregulerende eigenschappen. Ze houden je warm wanneer het koud is en koel wanneer het warm is, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die snel transpireren of het snel warm hebben ’s nachts.

Bamboe dekbedden 

Bamboe dekbedden zijn gemaakt van bamboevezel en zijn bekend om hun ademend vermogen en hypoallergene eigenschappen. Bamboe is ook een duurzame keuze, aangezien het een snelgroeiende grondstof is en minder water nodig heeft dan andere gewassen.

Donzen dekbedden met een dons- en veerlaag 

Ook wel half dons dekbedden genoemd. En zijn vaan iets goedkoper dan volledig dons. Deze dekbedden zijn een combinatie van de eigenschappen van donzen en veren dekbedden en hebben daardoor goede isolatie, ventilatie en warmte-eigenschappen.

Mijn nieuwe dekbed

Met zoveel keus is er voor iedereen wel een ideaal dekbed te vinden. Nadeel is wel dat je pas achter komt na een paar nachtjes slapen. En het is ook nog eens per seizoen verschillend. Uiteindelijk heb ik (veilig) gekozen voor een vier seizoenen dekbed van Bamboe. Veilige keuze omdat ik goede ervaringen met bamboe in kleding en hoofdkussens.

Volgende zoektocht: Nieuwe dekbedovertrekken en hoeslakens.