Een mechanische of digitale kookwekker?

22 oktober 2022
Wonen

De kookwekker die ik ooit van mijn Oma kreeg is helaas overleden. En dus ging ik op zoek naar een nieuwe. Nu was deze zeker al meer dan 50 jaar oud en dus mechanisch. Mijn eerste reactie was om deze ook te vervangen met een mechanische, maar toen ik ging zoeken ging ik toch twijfelen of een digitale kookwekker niet gewoon praktischer is.

Mechanische kookwekker

Als ik aan een kookwekker denk, zie ik toch wel een klassieke mechanisme voor me. En waarschijnlijk ben ik niet de enige, want het merendeel van de kookwekkers in de winkels zijn analoog. Ideaal ook wel dat er geen batterij in hoeft, en super simpel in gebruik. Enige nadelen zijn misschien wel dat ze wat minder nauwkeurig in te stellen en af te lezen zijn. Met de klassieke ‘wijzerplaat’ heeft het al snel een wat retro of ouderwetse uitstraling (het is maar net hoe je er naar kijkt).

Digitale kookwekker

Zijn veel dus veel nauwkeuriger en hebben vaak een groot scherm dus zijn veel beter en sneller af te lezen. Soms kunnen er ook meerdere tijden ingesteld worden. Handig voor de serieuze kok. En veel hebben nog meer functies dan alleen een timer (tijd, temperatuur). Er moet alleen wel een batterij in. Maar die gaat meestal heel lang mee. En zijn soms wat lastiger in te stellen.

REVALL Digitale Kookwekker

Timer - Magnetisch - LED Display - Handige Draaiknop - Zwart - Inclusief Batterijen

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,00)

Gekke, leuke en retro kookwekkers

Dan zijn er nog een heleboel alternatieve kookwekkers op de markt. In allerlei vormen en maten. Wat ik vooral erg leuk vindt zijn de retro uitvoeringen. Dat geeft meteen een hele andere  sfeer aan je keuken (in plaats van bijvoorbeeld zo een metalen digitale wekker, maar ieder zijn ding uiteraard).

Kikkerland Kookwekker – Kat

In meer grappige versies verkrijgbaar - 60 minuten timer - Keuken accessoires

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,94)
CABANAZ – kookwekker

Metaal, met magneet, KITCHEN TIMER, blauw

Kookwekker – monster

In meerdere gekke uitvoeringen verkrijgbaar - 360 graden draaiend - Ring geluid

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,50)

Kookwekker op je telefoon

Nu mijn kookwekker kapot is gebruik ik de timer op mijn telefoon. En dat werkt echt prima. Bijna de neiging om geen kookwekker meer te kopen. Maar omdat ik mijn telefoon niet altijd bij me wil hebben, zeker niet als ik rustig wil koken vind ik een echte kookwekker toch wel prettiger.

Conclusie

Hoe praktisch ze ook zijn, ik denk dat ik toch maar voor een klassieke analoge kookwekker ga in een retro stijl. Past goed bij mijn keuken. En lijkt het meeste op de oude kookwekker van mijn oma.