Vrouw ruikend aan gedroogde rozenknoppen

Natuurlijke parfums: goed voor jou, goed voor het milieu

14 oktober 2020
BeautyGezondheidLifestyle

Je staat er misschien niet bij stil maar parfum kan erg vervuilend zijn, ongezonde synthetische stoffen bevatten en niet vegan zijn. En net als veel andere cosmetica wordt ook veel parfum nog steeds op dieren getest. 

Helaas is het vaak ook moeilijk om exact te achterhalen wat voor stoffen er in een parfum zitten. Met name omdat fabrikanten de precieze geurstoffen geheim willen houden. Jammer, want juist deze synthetische geurstoffen zijn er één van de grootste oorzaken van dat steeds meer mensen allergische reacties van cosmetische producten krijgen.

Er zijn gelukkig steeds meer wel verantwoorde parfums. Parfums die niet op dieren getest zijn en die op vrijwel alleen natuurlijke en plantaardige ingrediënten gebaseerd zijn. 

Natuurlijke geurstoffen

In tegenstelling tot de synthetische in een laboratorium gemaakte geur worden deze natuurlijke parfums verrijkt met plantaardige geurstoffen die onder andere worden gewonnen uit bloemen, vruchten, noten, kruiden en hout.

Veel van deze ingrediënten zijn bij iedereen bekend zoals eucalyptus, lavendel, dennenboom, vanille, kaneel, hazelnoot, zeezout, citrus, zwarte peper en jasmijn.

Vaak worden deze grondstoffen ook nog eens op een duurzame manier verbouwd of gewonnen. 

Verantwoorde keuze

Kiezen voor een natuurlijk en verantwoord parfum is niet alleen fijn voor jouw gezondheid, maar ook beter voor de wereld om ons heen. Europa test cosmetica sinds 2013 niet meer op dieren. In tegenstelling tot China waar een parfum juist niet verkocht mag worden als deze niet eerst op dieren getest is. En omdat dit een mega-economie is, testen helaas bijna alle grote merken hun parfums op dieren.

Nadelen

Het is natuurlijk niet voor niets dat zoveel parfums voornamelijk uit synthetische ingrediënten bestaan. Wat namelijk nog wel eens kan tegenvallen is hoe lang de parfum werkzaam blijft. Synthetische parfums blijven vaak veel langer actief. Dit komt voornamelijk door een stofje genaamd witte musk, dezelfde stof die ook in veel wasverzachters en schoonmaakmiddelen zit.

Ook zijn niet alle natuurlijke ingrediënten verantwoorder te maken dan hun synthetische variant. Zo belasten sommige natuurlijke geur oliën het milieu vaak meer dan de productie en het gebruik van synthetische geurstoffen.

Goed stil staan bij wat je eet en drinkt is al heel logisch voor veel mensen maar sta ook eens stil bij wat je smeert en sprayt en kies vaker voor biologische cosmetica.