Dagboek bijwerken

Mindfulness in het werkleven: tips en voordelen

2 augustus 2023
Gezondheid

Mindfulness kun je op meerdere vlakken toepassen. Zo kun je mindfulness toepassen voordat je gaat slapen, tijdens een wandeling in de natuur, maar mindfulness kan ook van pas komen in het werkleven. Mindfulness zijn op de werkvloer levert namelijk een boel voordelen op: hieronder vertellen we je er meer over en geven we je een aantal tips.

Mindfulness zijn tijdens het werk: waarom?

Laten we eerst even uitleggen wat mindfulness of mindful zijn precies inhoudt. Mindfulness is het bewustzijn van het nu. Je probeert je volledig te focussen op alles wat er zich op het huidige moment afspeelt. Daarbij probeer je dus niet te denken aan wat er komen gaat of wat er gebeurt is. 

Mindfulness kun je ook toepassen in het werk. Door mindfulness de werkdag door te komen, kun je een stuk minder stress en spanning ervaren. Hierdoor kun je beter in je vel komen te zitten, kun je productiever worden en creatiever. 

Tips om mindfulness toe te passen in het werkleven

Mindfulness kan zowel in het dagelijks leven als in het werkleven veel voordelen opleveren. Hieronder hebben we een aantal tips opgesomd hoe je mindfulness kunt toepassen op je werk.

  1. Probeer te leven in het nu. Dat is natuurlijk ook waar mindfulness voor staat. Dit kun je ook toepassen in je werkleven. Probeer er bijvoorbeeld niet aan te denken dat je zometeen een vergadering hebt waar je tegenop ziet.
  2. Neem regelmatig pauzes. Als je veel druk ervaart tijdens het werk, is het juist belangrijk om af en toe een pauze te nemen. Tijdens veel drukte kan het namelijk chaotisch worden in je hoofd en krijg je geen overzicht meer. Door een pauze te nemen kun je jezelf even kalmeren, waardoor je vervolgens weer aan de slag kunt.
  3. Doe een mindfulnessoefening. Er bestaan verschillende soorten oefeningen die je kunt toepassen tijdens het werk, die niet veel tijd in beslag nemen. Zo kun je bijvoorbeeld letten op je ademhaling, maar kun je ook even aandacht besteden aan al je zintuigen.
  4. Je weet wat ze zeggen: een opgeruimd bureau kan zorgen voor een opgeruimd hoofd.

Vind je het lastig om mindfulness toe te passen? Dan kun je misschien wel baat hebben bij een mindfulnesstraining. Check van tevoren of je recht hebt op een mindfulness training vergoeding door je zorgverzekering. Het kan natuurlijk ook zijn dat je behoefte hebt aan meer hulp, bijvoorbeeld de hulp van een psycholoog. Ben je benieuwd of deze kosten gedekt worden? Zoek voor meer informatie hierover naar de kosten van een psycholoog.